ŽENE OTKRILE: “Ovo je prva stvar koju primijetimo na muškarcu, pa tek sve ostalo!”

Antropologinja dr. Ana Mečin, koja predaje na Oksford Univerzitetu, dok je pisala knjigu “Zašto volimo”, prikupila je brojna istraživanja o muško ženskim odnosima, odnosno na šta oni najviše obraćaju pažnju kod suprotnog spola.

Lice

Tako je Ana istakla, evolucijski gledano, žene na muškarcima prvo gledaju širinu ramena i struka, a poželjno je da su im ramena široka i oblika trokuta, a da je struk vizuelno uži. Osim toga, žene na muškarcima vole i simetrično lice jer je ono, kako podsvjesno misle, pokazatelj dobre genetike. Tako gledajući, one smatraju da se takav muškarac može posvetiti obitelji i pružiti im zaštitu.

Obline

Kad pričamo o jačem spolu, oni su prema istraživanju više “programirani” da na ženama primijete obline, kao što su bokovi. Najviše ih privuče tijelo oblika “pješčanog sata” gdje su izraženi uzak struk i široki bokovi. Sve to ukazuje da je žena plodna i zdrava, kada je riječ o podsvijesti, ali i u nekadašnjim, gledano povijesno, standardima koji su postojali. Obline su i ranije bile odraz plodnosti i ženstvenosti pa su ih mnoge poznate dame ponosno nosile.

Struk i bokovi

U jednom ekspermentu koji je proveden 2015. godine u Teksasu, naučnici su otkrili da su muškarci najduže gledali u stomak nepoznate žene, odnosno dijafragmu, nakon čega su se fokusirali na lice. U prilog tome, govori zaključak da je odnos struka i bokova nešto što će muškarci prvo primijetiti, prenosi avaz.ba.