Zatvarate oči dok se ljubite? Sada je naučno objašnjeno zašto svi to rade

Jeste li primijetili da, dok se ljubite, oči uglavnom držite zatvorene? Kako vi, tako i vaš partner. Ne brinite, nikakva čudna pojava nije u pitanju, štoviše, većina ljudi to radi.

Možda ste već i pročitali neka objašnjenja u vezi ovoga, ali psiholozi sa Univerziteta “London” sada su otkrili pravi razlog zbog kojeg to radimo.

Naime, našem mozgu je teško obraditi dvije radnje istovremeno, a da jedna od njih ne ispašta. Recimo, prilikom gledanja, mozak se fokusira na vizualno, a ne na buđenje naših čula, kao što je slučaj kada zatvorimo oči.

“Taktilna svijest zavisi od nivoa perceptivnih opterećenja paralelnim vizualnim zadatkom”, rekle su rukovoditeljice projekta Polly Dalton i Sandra Murphy.

One su, do ovog zaključka došle, tako što su promatrale i analizirale ljude koji se nisu ljubili. Od sudionika je, umjesto toga, zatraženo da urade vizualni test dok im je mjeren odgovor na diranje rukama nekog predmeta. Na ovaj način su akademici otkrili da bi se, ukoliko bi, dok gledamo, nastavili sa ljubljenjem, mozak mučio.

“Ako se fokusiramo na vizualni zadatak, tada smanjujemo stimulaciju naših čula. Za dizajnere je bitno da budu svjesni ovog efekta jer slušna i taktilna upozorenja se često koriste u situacijama visokih vizualnih zahtjeva kao što je vožnja automobilom ili upravljanje avionom”, rekla je Murphy.

Ovo otkriće bi moglo objasniti i zašto ljudi, dok plešu, često zatvore oči.