ZAŠTO NAUŠNICE SMRDE KAD IH SKINETE: Odgovor vam se neće svidjeti

Ako imate probušene uši, sigurno vam se dogodilo da osjetite neprijatan miris kada skinete naušnice. Čak i ako ne osjetite smrad, sigurno vas je zasvrbio taj dio. Ovaj problem pogađa većinu žena.

Riječ je o izumrlim ćelijama, masnoći proizvoda za njegu kose ili lica. Sve se to počinje osjećati jer ima bakterija. Slična stvar se događa i na drugim dijelovima tijela.

Kada uši oslobodite, vrijeme je za čišćenje.

Počnite neutralnim sapunom, očistite i skinite svu mrtvu kožu. Ako su uši iziritirane, dodajte neko antibakterijsko sredstvo, a možete namazati i kremu.

Čak i ako niste osjetili neprijatan miris, sigurno znate osjećaj svraba i nagomilane smećkasto sivkaste naslage koja se uhvati na zadnjem dijelu rupice na uhu.

O ovom problemu žene nikada ne pričaju.

To je gomila izumrlih ćelija, masnoća i bilo kojeg proizvoda za njegu kose ili lica koja završi u zoni ušne školjke. Dakle, miks te tri ili četiri stvari. Sve to se pretvara u zelenkasto smećkastu naslagu i počinje se osjećati jer ima sve više bakterija. Zapravo, slična stvar se događa i na drugim djelovima tijela, ali to ne primjećujete na isti način. Kada ne radite redovno piling lica, pore vam se začepe i koža postaje masnija, a kada to ne radite s petama i sa stopala ne odstranjujete izumrlu kožu, pete pucaju i izgledaju ružno.

Ista stvar se događa sa vašim ušima, samo u kombinaciji sa masnoćom sa tjemena i iz ušiju. Tu zonu je malo teže očistititi, pa se nakuplja.

Svi koji imaju probušene uši će iskusiti ovo bar jednom, ali postoje ljudi koji su pod većim rizikom. Ako ste tek probušili uši, i rupice su tek zacijelile, moguće je da vaš organizam i dalje reagira na novu ranu proizvodeći dodatne ćelije kože. Također, ako nosite naušnice koje nikada ne skidate, ili ste stariji i rupice polako počinju bivati veće, razvučenije.

Šta da radite?

Prvo skinite naušnice i pustite uho “da diše” neko vrijeme. Ukoliko tjednima nosite iste naušnice i niste ih skidali, vjerojatno je potrebno da malo odmorite uši.

Ukoliko ste ih tek probušili, ne skidajte ih dok vam stručno lice, koje vam je bušilo uši, to ne kaže.

Počnite neutralnim sapunom i mekanom krpicom. Očistite uho sprijeda i pozadi i skinite svu “mrtvu kožu”. Ako su vam uši mnogo iziritirane, dodajte neko antibakterijsko sredstvo. Možete namazati i hidrantnu kremu.

Poslije toga ostavite uši da se oporave, prodišu, a nakit dobro očistite. Trebali biste očistiti sve naušnice čim ih skinete. Možete koristiti sapun ili deterdžent za suđe i meku krpu za čišćenje metala, ali vodite računa o mekšem dragom kamenju kao što su tirkiz, biseri…

Podijelite ovo sa ljudima koji imaju probušene uši.