Treba li se brijati za ginekologa? Doktor otkrio šta je najvažnije, jednu stvar nikako ne smijete raditi

Za doktora su zdravlje i psihološki komfor pacijenta najvažniji, stoga depilacija intimnih mjesta nije neophodna.

Prije svega, vrijedi shvatiti da stidne dlake imaju jako važnu funkciju. One štite intimne dijelove od raznih vrsta infekcija, kako bakterijskih, tako i virusnih. Pored toga sprječavaju ogrebotine kojima je izložena glatko obrijana koža.

S druge strane, ako je dlaka predugačka, može obezbijediti idealno vlažno okruženje za razmnožavanje bakterija i virusa. One također otežavaju osobnu higijenu tijekom menstruacije. Zbog toga, da bi se održao kompromis, najbolje rješenje bi bilo da se dlake zadrže samo na stidnim usnama.

Kompromis uklanjanja samo dijela intimnih dlačica može biti idealno rješenje, posebno prije ginekološkog pregleda uz upotrebu spekuluma. Male dlačice koje pokrivaju samo intimne dijelove ili glatka koža svakako će olakšati doktoru da obavi pregled. Previše gusta dlaka može otežati ginekologu da prepozna promjene na koži oko perineuma.

Depilacija intimnih mjesta prvenstveno se treba odnositi na psihološki komfor žene. Također je jako važno minimizirati bol tijekom brijanja, kao i neprijatne tegobe kao što su svrab kože ili problem uraslih dlačica (posebno tijekom depilacije aparatom za brijanje).

Među vrstama depilacije intimnih mjesta, najpopularnije su francuska, brazilska i holivudska depilacija. Francuska depilacija se sastoji u uklanjanju samo dlačica koje mogu viriti ispod donjeg veša, najčešće u predjelu prepona.

Brazilsko uklanjanje dlaka se vrši u salonu. Podrazumijeva uklanjanje dlaka ne samo sa usana, već i sa anusa, prepona, ostavljajući samo tanku traku dlake na njoj. Holivudska depilacija, pak, podrazumijeva potpuno uklanjanje dlačica sa intimnih mjesta.

Ako se brijačem želite potpuno ili djelomično otarasiti dlačica sa intimnih mjesta, vrijedi to učiniti 1-2 dana unaprijed. Ovo će spriječiti da vaša koža bude previše iritirana. Uklanjanje dlaka na dan ginekološkog pregleda se ne preporučuje zbog opasnosti od grebanja kože ili stvaranja mikropovreda.