Svi radimo ove stvari u restoranima, a konobari ih ne podnose

Često se upuštamo u slične radnje kada posjetimo restoran, a da toga nismo ni svjesni. Ponekad iskazujemo preveliku otvorenost, remetimo rad konobara, ponašamo se nadmeno i krivo postavljamo pribor za jelo. Ako se prepoznajete u nekom od sljedećih aspekata, valja pažljivo razmotriti svoje ponašanje prije idućeg posjeta restoranu.

Osjećate nelagodu kada zatražite pakiranje preostale hrane

Ako vam je ostalo hrane i želite si priuštiti još uživanja kod kuće, slobodno zamolite konobara da vam donese posudu za pakiranje hrane.

Započinjete s obrokom prije nego što drugi počnu jesti

Ako ste u većoj družini, pristojno je pričekati da svi dobiju svoje obroke. Također, izbjegavajte žurbu kako biste održali ritam ostatka stola.

Ostavljate negativne recenzije o restoranu na internetu

Kada se nezadovoljni vratite kući nakon posjeta restoranu, suzdržite se od brzog pisanja negativnih recenzija na internetu. Iako takvi komentari mogu biti korisni, vjerojatno neće značajno utjecati na poslovanje restorana. Umjesto toga, podijelite konstruktivne prijedloge, izvještava Večernji list.

Tražite od kuhinje da pripremi jelo koje nije na jelovniku

Ovaj zahtjev može biti nepraktičan iz više razloga, uključujući cijenu i činjenicu da osoblje obično priprema jela navedena na jelovniku. Moglo bi doći do razočaranja ako glavni kuhar nije dostupan.

Pomažete konobaru u pospremanju stola

Iako se može činiti da pomažete konobaru, zapravo mu možete nanijeti više štete nego koristi jer svaki konobar ima svoj sustav pospremanja posuđa.

Ne pridržavate se pravila vilice i noža

Postoje određena pravila o postavljanju vilice i noža, a svaki komad pribora ima svoje značenje. Stoga bi bilo korisno upoznati se s njima prije posjeta restoranu, barem iz pristojnosti prema osoblju i kuharu, ako ne i zbog vlastite kulture.

Ne uzimate u obzir različite kulture i kuhinje

Ako planirate posjetiti restoran u drugoj zemlji, korisno je proučiti pravila ponašanja za stolom kako biste pokazali poštovanje prema domaćinu. Neki restorani imaju specifične zahtjeve za odjeću, dok je u drugima strogo zabranjeno glasno razgovarati ili pušiti nakon jela. Kako biste izbjegli neugodnosti, preporučljivo je upoznati se s tim pravilima prije ulaska u restoran.