SIGURNO PRVI PUT ČUJETE: Evo čemu služi RUPICA IZMEĐU NOSA I GORNJE USNE

Vjerojatno ste se i vi nekad zapitali koja je svrha rupice iznad gornje usne. Vrlo vjerojatno da niste dobili konkretan odgovor.

Riječ je zapravo o filtrumu koji ima važnu ulogu na ljudskom licu, jednako važnu kao nos ili oči.

Ako se pitate šta je točno filtrum i zašto ga imamo, uskoro će vam sve biti jasnije.

Prema dostupnim podacima, naučnici su zaključili da se radi o mjestu na kojem se različiti dijelovi lica spajaju u jedno.

Filtrum se nalazi odmah iznad gornje usne, a ispod nosa. To je mjesto gdje se tri glavna dijela lica spajaju u jedno. Razvoj lica započinje u periodu između 2. i 3. mjeseca trudnoće.

U slučaju da se zbog genetskih ili drugih razloga lice ne oblikuje u tom periodu, nikad i neće.

Ova rupica se formira kad se tri glavna dijela lica susreću na gornjoj usni. Udubljenje koje tada nastaje naziva filtrum.

Možda se čini nebitnim, ali filtrum je zapravo jako važan u izgledu lica. Može utjecati na to kako će usne izgledati. Osim toga, filtrum je jedan od važnijih elemenata u stvaranju simetrije lica, koja je izrazito važna u estetskoj kirurgiji.

Kako istraživanja pokazuju, filtrum ima i funkcionalnu ulogu. Naime, pomaže u odvajanju gornje i donje uste te sprječava da slina i hrana skliznu niz bradu.

Osim svega navedenog, filtrum je važan i za govor, jer pomaže u oblikovanju riječi i zvukova.

S obzirom na činjenicu koliko je filtrum važan, jasno je zašto se mnogi odlučuju na estetske zahvate kako bi poboljšali izgled svog filtruma ili usana u cjelini.

Više je načina da se poboljša izgled filtruma.

Ipak, prije nego što se odlučite za neki takav korak, posavjetujte se s iskusnim stručnjakom koji će procijeniti je li to zaista potrebno, a i može vam pomoći u odabiru najbolje metode za postizanje željenog rezultata.