Ova imena zakonom su zabranjena u Srbiji, evo šta vam se može dogoditi ako ih date djetetu

Zabranjivanje određenih imena ima za cilj da djeca ne dobiju imena zbog kojih im se drugi mogu rugati, ponižavati ih ili im se podsmijavati.

Liste zabranjenih imena ne nastaju slučajno, već kada dođe do toga da roditelji žele svom djetetu dati neko ime koje, ne samo da je vrlo inovativno, već i na granici podrugljivosti.

Zabranjivanje imena u Srbiji, prema Porodičnom zakonu Član 343 Porodičnog zakona Srbije predviđa pravo roditelja da svom djetetu izaberu ime, ali da ono ne bude pogrdno, da ne bude neko ime koje vrijeđa moral ili koje je u suprotnosti sa običajima i shvaćanjima sredine.

U slučajevima kad roditelji ne žele odustati od imena koje se kosi sa pravilima propisanim u zakonu, matičar je dužan dostaviti predmet nadležnom organu starateljstva na odluku.

U mnogim državama imena koja nose značenje đavola ili neke poznate (povijesne/mitske/književne) ličnosti, a koja sa sobom nosi negativnu konotaciju, jednostavno ne možete dati svom djetetu. Upravo zato u Švicarskoj je zabranjeno djetetu dati ime Juda, dok je jedan par u Njemačkoj htio svom djetetu dati ime Lucifer, ali su u tome ipak bili spriječeni, a ovo ime je dospjelo na listu zabranjenih imena u ovoj zemlji.

Možda ne razumijete zašto bi to netko radio, ali postoje zabilježeni slučajevi gdje su parovi željeli djeci dati imena Metalica ili Elvis, što je u Švedskoj zabranjeno, dok je Francuska zabranila imena Princ William i imena koja se smatraju čudnim, kao što je na primjer Jagoda (?).

Bizarnostima kada su u pitanju izbori imena za djecu očigledno nema kraja. Tako se u pojedinim državama bilježe slučajevi gdje su roditelji željeli svojoj djeci dati imena kao što su Superman ili Ikea (Švedska), Nutella i Mini Cooper (Francuska), Mercedes i Chanel (Švicarska), ali i Facebook (Meksiko). Naravno, ova imena su odmah otišla na listu zabranjenih u ovim zemljama.

Međutim, pored svih ovih država, ni Srbija ne zaostaje puno kada su u pitanju čudna imena. Iako ova imena nisu na spisku zabranjenih, svakako se nalaze na listi najčudnijih:

Za djevojčice: Duga, Mirođija, Pravda, Hajdi, Sjajna, Princeza, Svila, Pepeljuga;

Za dječake: Ris, Dinarko, Svilenko, Tarzan, Mrgud, Granit, Omiljen, Gljeb.

Izvor: stil.kurir.rs