Najlakši i najbrži način da prepoznate je li proizvod svjež, donosimo vam 10 namirnica!

Je li namirnica svježa? Kad odemo u trgovinu, mogli bismo se izgubiti u raznolikosti ponuđenih proizvoda. Svježinu i kvalitetu nekih proizvoda možemo procijeniti već u supermarketu ili na tržnici, dok druge možemo provjeriti tek nakon dolaska kući.

Jaje je svježe ako je žumanjak u sredini.

brightside.me

Kad razbijete jaje, pogledajte žumanjak. Ako se nalazi u sredini i oko njega je jasan krug bjelanjka, znači da je jaje svježe. Također, žumanjak bi trebao biti opsežan. Ako je pljosnat, nemojte ga jesti. Ako bjelanjak nema jasne granice i ako se jaje širi, to može biti znak da imate posla s pokvarenom hranom.

Evo još jednog načina da odredite kvalitetu jajeta. Stavite sirovo jaje (još u ljusci) u vodu. Ako ostane na dnu, dobro je za konzumiranje. Ako mu se jedna strana podigne, to znači da jaje nije toliko svježe, ali je ipak jestivo. Ako ispliva na površinu vode, morate ga baciti.

Svježinu avokada možete provjeriti po njegovom “repu”.

brightside.me

Postoji jednostavan način da provjerite koliko je avokado svjež. Pogledajte njegov “rep”. Pokušajte ga skinuti, ako to možete lako učiniti, znači da je avokado svjež. Ako se “rep” teško vadi, to znači da plod još nije zreo.

Dobra bundeva zvuči “prazno”.

Pixabay/suju-foto

Kako biste saznali koliko je dobra bundeva koju držite u rukama, kucnite po njoj. Slušajte zvuk. Ako zvuči kao da je iznutra prazno, ovaj proizvod vrijedi kupiti. S vanjske strane plod bi trebao izgledati čvrsto.

Jogurt koji je postao slojevit ne treba baciti.

unsplash.com/saracervera

Ponekad bacamo proizvode koji su još dobri za jelo. Na primjer, kada se na vrhu jogurta pojavi sloj tekućine, ovaj proizvod se može konzumirati. Ovo je sirutka koja ima hranjive tvari. Siguran je za jelo, tako da možete jednostavno promiješati jogurt kako biste dobili glatku konzistenciju.

Riba bi trebala biti čvrsta.

Pixabay/opentheme

Uvijek provjerite teksturu svježe ribe. Pritisnite njeno tijelo prstom prema dolje. Meso se treba vratiti u prijašnji oblik, a ljuske trebaju biti čvrste i napete. Također, ne zaboravite pogledati ribi u oči, one bi trebale biti bez bijelog sloja i ne bi trebalo biti upale.

Oko piletine ne smije biti tekućine.

Pixabay/Lebensmittelfotos

Pri odabiru piletine odlučite se za komade oko kojih nema puno tekućine. Ako izvadite smrznutu piletinu iz zamrzivača i oko proizvoda ima puno leda kao da piletina leži u smrznutoj lokvi, to meso nije sigurno jesti. Osim toga, izbjegavajte piletinu s kožom koja je previše crvena.

Lako je otkriti krivotvoreno kokosovo ulje.

Pixabay/melati411

Lako je otkriti prisutnost nečistoća u kokosovom ulju. Stavite u hladnjak na 30 minuta. Kokosovo ulje će postati kruto, a druga ulja koja sadrže štetne tvari će se odvojiti i pojaviti kao zaseban sloj.

Ispod prvog sloja ljuske luka ne smije biti mrlja.

Pixabay/webvilla

Uzmite luk i provjerite kako izgleda ispod prvog sloja kore. Ako vidite mrlje koje izgledaju kao da je kora izblijedjela, to znači da na luku ima plijesni. Bolje da ne kupujete ovo povrće.

Bolje je odabrati zasićene žute limune.

Pixabay/JillWellington

Lako je odrediti zrelost limuna od oka. Bogata žuta boja i glatkoća pokožice znakovi su po kojima možete prepoznati da je voće zrelo. Blijedožuta boja i zelenkasta nijansa znače da je bolje da limun ne kupujete.

Kupujte kavu u zrnu.

Pixabay/Ri_Ya

Ljubiteljima kave savjetuje se da ne kupuju mljevenu kavu jer je ovaj proizvod koji vole mnogi ljudi često krivotvoren. Teško je reći što se točno nalazi u ovom puderu. U mljevenu kavu mogu se dodati žirevi, kokice i piljevina. I teško da biste željeli kupiti ovakav proizvod. Da biste to izbjegli, možete kupiti zrna kave te ih samljeti sami ili u trgovini gdje ste ih kupili.