MISTERIJA : Znate li gdje radnici iz kioska idu u toalet?

Jeste li se ikad pitali gdje radnici iz kioska idu u toalet i je li uopće idu?

Nedostatak toaleta u kioscima veliki je problem za zaposlene u tim objektima. Ovim pitanjem ne bavi se nitko od nadležnih organa, a posao radnika u kiosku je jedan od najmanje plaćenih. Uvjeti rada u objektima otežavaju dodatno vrijeme koje zaposleni u njima provode.

Kada žele otići u toalet, radnici u kiosku moraju naći zamjenu dok odu do najbližeg ugostiteljskog objekta. Također, ne mogu zatvoriti radnju, jer to iziskuje puno vremena. Uostalom, vani stoje frižideri i stvari koje mogu biti ukradene ako ih nitko ne nadgleda, a unošenje unutra bi iziskivalo puno vremena.

Vrijeme za topli obrok koriste kada nema mušterija.

“Nema uvjeta da se zatvori kiosk kada moram izaći. To bi bio mnogo dug proces, morao bih ubaciti sve unutra da bi se obezbijedilo da se ne krade. Nađe se neki komšija da mi pripazi radnju, ima tu ljudi od povjerenja pa ja trknem do restorana preko puta”, izjavio je jedan radnik u kiosku.

Ipak postoje neki poslodavci koji brinu o zaposlenima, pa postave malo veći objekat gdje ima i mokri čvor, tako da zaposleni mogu odlaziti u toalet bez izlaska iz radnje.

Iz svega ovoga zvuči kao da poslodavci odlučuju o tome hoće li zaposleni imati toalet ili ne, jer ne postoji pravilo koje obavezuje poslodavce da u okviru kioska postave i toalet.