Liječnica otkrila šta se događa sa ženom kada dugo nema odnose, nije bezazleno!

Se*s je prirodna stvar i sastavni dio intimnosti. Mnogi će se stručnjaci složiti da redovan se*s ima brojne dobrobiti za naše fizičko i mentalno zdravlje, međutim, šta se događa sa ženskim tijelom ako duže apstinira od se*sa?

Doktorica Marija Ristić, koja se na Instagramu predstavlja kao online liječnica za tabu ženske probleme, u intervjuu za zadovoljna.rs otkrila je koliko je nedostatak se*sa štetan za ženu i njezinu vaginu.

“Kako je vagina okružena mišićima koji imaju tendenciju prikupiti sve negativne emocije koje žena osjeća, njihova aktivacija koja se događa tijekom snošaja, posebice orgazma, te uživanje u se*su značajno smanjuje razinu stresa kod žene, ali, naravno, samo kada žena želi vezu, a ne kada je na to prisiljena”, rekla je dr. Ristić i nastavila:

“Nepostojanje veze može uvelike negativno utjecati na zdravlje žene u smislu neoslobađanja od stresa, kada žena nema drugih načina da se nosi s njim. Postoji i trenutak atrofije, tj. smanjenje tkiva klitorisa kada se ne koristi godinama, što može utjecati na smanjeni se*sualni užitak”.

Zašto nas odnosi bole?

Na pitanje šta može biti uzrok boli tijekom odnosa, dr. Marija Ristić kaže da je za to mnogo razloga.

“Počevši od boli zbog suhoće rodnice, boli zbog napetosti mišića oko rodnice, neadekvatne mobilizacije kukova, nedovoljne snage mišića stražnjice, lošeg držanja, nedovoljnog rastezanja mišića nogu ili čak problema s gležnjevima… Uvijek postoji razlog za bol tijekom odnosa , samo ga trebaš pronaći, ali vino i lijekovi za opuštanje nikada nisu rješenje”, kazala je.

Kako je naglasila, ako žena ne osjeća zadovoljstvo tijekom se*sa, mora tražiti razlog.

“Ponekad je fizička (npr. ugrožena cirkulacija klitorisa), ponekad psihološka ili duhovna komponenta (odsutnost povezanosti s tijelom ili posljedice nepobijeđene se*sualne ili životne traume), ponekad je sve pomiješano, a na svemu tome se može raditi. Daleko od toga da se tu ništa ne može promijeniti”, rekla je.

Navela je i razloge suhoće rodnice te objasnila kako se taj problem može riješiti.

“Nedostatak estrogena kao hormona, nedovoljan unos vode, proteina i kvalitetnih masti, stres, tjeskoba i neadekvatna se*sualna stimulacija ili neadekvatan odnos prema sebi i svojoj se*sualnosti, nedostatak tjelesne aktivnosti, kao čimbenici koji su na neki način dio stil života”, kazala je.

Stoga, ako ste dulje sami, pomoć lubrikanata može drastično učiniti vaš doživljaj ugodnijim, a dr. Marija Ristić ističe kako su kokosovo ulje, bademovo ulje i ulje gospine trave dobri prirodni lubrikanti, ali upozorava da treba biti oprezan kada ih koristite u kombinaciji s kondomom zbog opasnosti od neželjene trudnoće, jer kondom postaje porozan (propusan) kada je izložen ulju, prenosi n1info.hr.