LETITE AVIONOM PRVI PUT? Ovo je 9 tajni koje aviokompanije ne žele da znate ni po koju cijenu

Letite avionom prvi put? Letenje se više ne smatra luksuzom, već je mnogima postalo potreba. Ušteda vremena je postala jednako važna kao i zarada i otuda dolaze avioni. Štede vam puno vremena na putovanju što je usput rečeno super korisno. Ali postoje neke tajne koje aviokompanije ne žele da znate, piše brightside.me.

Sjekira

brightside.me

Znate li da uvijek postoji sjekira u kokpitu? Zašto pitamo? Zato što je sjekira dio opreme za hitne slučajeve i mora se čuvati u kokpitu. Sjekira može pomoći u suzbijanju požara, otvaranju zaglavljenih vrata ili čak provaljivanju novih.

Pomoćni agregat

brightside.me

Kad god se ukrcate na avion, uvijek čujete nasumični zvuk iako motor ne radi, zar ne? To je uzrokovano APU-om koji obezbjeđuje snagu za sustave dok su motori ugašeni. Također pokreće motore.

Odmaralište za posadu

brightside.me

Ne svi, ali postoje neki avioni koji imaju i prostor za odmor za svoju posadu. Ovi pretinci nisu baš udobni. Ipak, možete se uvući unutra te malo prileći i odmoriti se. To se uglavnom događa na dugim letovima.

AC sustav

brightside.me

Letite avionm prvi put i pitate se kako da imate zraka? Vi ste u zraku, pa kako, zaboga, radi taj AC sustav? Zapravo se ispušta iz stupnja kompresora svake turbine motora. Ne brinite, ovaj zrak je čist koliko god može biti i vrlo je siguran za disanje.

Cooperova lopatica

brightside.me

Dakle, iza ovoga stoji priča. Ovaj uređaj se pojavio u avionima nakon neriješenog zločina kojeg je počinio Dan Cooper. On je oteo putnički avion, dobio otkupninu i pobjegao padobranom. Pa šta radi ova lopatica? Osigurava da se vrata aviona ne otvore u zraku.

Nikad zaključano

brightside.me

Dakle, evo dokaza da vaša vrata kupatila nikada nisu potpuno zaključana. Uvijek se mogu otvoriti izvana. Odlično je ako imate dijete zaglavljeno unutra, ali nije tako sjajno ako radite nešto drugo.

Taj mali crni trokut

Dok ste u letu, jeste li ikada primijetili one male crne trokutove sa strane aviona? Kako kaže kapetan Airbus A320, oni označavaju mjesta odakle se krila najbolje vide. Kladimo se da to niste znali.

Ta mala rupa

brightside.me

Ovo je jedna stvar koju smo svi mi definitivno primijetili. Čemu služi ova rupa na prozoru? Prozori aviona imaju 3 stakla: vanjski drži pritisak, unutarnji se bavi oštećenjem iznutra, a srednji, u kojem je napravljena rupa, regulira protok zraka. Dakle, ako razmislite malo, ova rupa je izuzetno važna.

Kuke na krilima

brightside.me

Kao i ta rupa, sigurno ste primijetili i kuke na krilima. Za šta se koriste ove kuke? U većini aviona, da bi koristili klizač za izlaz u slučaju nužde, putnici moraju zakoračiti na glatko i klizavo krilo. Da bi se to olakšalo, dizajnirana je posebna kuka. Kroz nju je provučeno sigurnosno uže, pri čemu je jedan kraj pričvršćen za vrata, a drugi zakačen za krilo na dnu tobogana. Sada znate razlog.