JE LI VAM SE TIJELO IZNENADA TRZNE KAD UHVATITE PRVI SAN? Evo šta trebate znati!

Je li vam se nekada dogodilo da se vaše tijelo iznenada trzne u trenutku kad hvatate prvi san? Ne brinite, ovo je normalna pojava, a naučnici su konačno ustanovili o čemu se radi. Ponekad se možete osjećati kao da padate s velike visine. Ljudi su pokušali na različite načine objasniti taj osjećaj. Svi smo to doživjeli na drugačiji način, ali konačni rezultat je da ćete završiti buđenjem iz svog stanja mirovanja.

Prije svega, stručnjaci vjeruju da postoje neki vanjski uzroci koji mogu povećati vjerojatnost za trzanje, kao što su kofein i duhan. Preporučeno je da ne pijemo kavu nekoliko sati prije odlaska u krevet jer bi time mogli povećati svoje šanse da nam se to dogodi.

Neki stimulansi i nedostatak sna također mogu biti okidači. Trzanje se obično događa kada netko zaspi prebrzo, najčešće od iscrpljenosti.

U prvim fazama sna, vaši otkucaji srca i disanje se usporavaju. Ponekad, kada je netko stvarno iscrpljen, mozak nastavlja kroz ove faze sna prebrzo i to ga zbunjuje. Tada tijelo brzo reagira sa kemikalijama koje uzrokuju da se probudite sa trzajem.