ČESTO ZIJEVATE? SVI MISLIMO DA JE RAZLOG POSPANOST ILI DOSADA: Doktori objasnili koju vam poruku tijelo šalje

Zijevanje normalizira krvni tlak, poboljšava raspoloženje i pomaže u sprječavanju srčanog udara i drugih srčanih oboljenja, kažu doktori. A znate li kako uopće dolazi do ove pojave, zašto zijevamo?

Zijevanje je najmisteriozniji fenomen ljudskog tijela i predmet brojnih istraživanja naučnika. Poznato je da bebe počinju zijevati još u maternici, a gotovo da nema živog bića koje to ne radi.

Najčešće mislimo da zijevamo jer nismo dovoljno spavali ili kad nam je dosadno, međutim to uopće nije istina.

Istraživanja su pokazala da ova pojava nema nikakve veze sa nedostatkom sna ili dosadom, prenosi mondo.rs.

“Postoje situacije kada osoba zijeva, a ni najmanje nije pospana”, napominju somnolozi.

Do ove pojave dolazi kada smo u prostoriji koja je zagušljiva, gdje je previše vruće ili nema zraka, a ponekad i kada smo zabrinuti. Kad smo pod stresom, mozak se ponovo pokreće i “pregrijava”. Živčani sustav odmah uključuje odbranu, a to je zijevanje, pokušavajući “ohladiti” mozak.

Još je teže objasniti zašto je zijevanje tako zarazno. Prema jednoj teoriji, riječ je poznatom refleksu “oponašanja i empatije”.

Bez obzira na uzrok, svi doktori se slažu da je zijevanje jako korisno.

“Kada zijevate, dišni putovi se širom otvaraju, a mišići se opuštaju, nakon čega, na svega sekund, nastupa vrlo prijatno i, po zdravlje, korisno stanje polu-gubitka svijesti. Ovo pomaže da se ublaže stres i umor i stimulira mozak.”

Zijevanje također potiče aktivnost suznih žlijezda, normalizira krvni tlak, poboljšava raspoloženje, a naučnici kažu i da pomaže u sprječavanju srčanog udara i drugih bolesti srca.