Ako zmije uvijek pronađu put do vašeg dvorišta, posadite ove 3 biljke i obilazit će vas u širokom luku

Većina zmija bira hladna, vlažna i mračna staništa, kao što su gomila drva ili dasaka, gusti grmovi ili visoka trava. Naime, ista ova mjesta rado biraju miševi i glodari. Kako bi smanjili mogućnost pojave zmija otklonite potencijalna skrovišta i za grabljivicu i za lovinu.

Redovno kosite travnjak i kratite živu ogradu, pogotovo onu koja raste blizu tla. Naslažite kamenje i drvo za ogrijev dalje od bašte i kuće, a još idealnije bi bilo na policama. Također, hranu za ljubimce držite u zatvorenim kontejnerima.

Ako je vaše dvorište ili bašta sklono zmijama, razmislite o izmjenama koje će odvratiti ove štetočine od ulaska.

Skratite travu da biste eliminirali skrovišta za zmije. Razmislite o postavljanju ograde otporne na zmije, od čelične mreže, plastične folije ili mreže za hvatanje. Ako instalirate ogradu, uvjerite se da je u ravnini sa zemljom, pod određenim kutom i da je visoka najmanje 100 cm te duboka oko 120 cm.

Koristite materijale koji zmijama otežavaju klizanje po njima, poput listova božikovine, šišarki, ljuske jajeta i šljunka.

Možda bi bilo dobro i da razmislite o sadnji biljaka, koje odbijaju zmije, koje pružaju prirodno sredstvo odvraćanja. Neki uobičajeni primjeri uključuju neven, limunsku travu i pelin.

Izvor: espreso.rs/agromedia.rs