AKO NE MIJENJATE DONJI VEŠ SVAKI DAN, NISTE NI SVJESNI ŠTA ČINITE: Ginekologinja OBJASNILA šta vam se TADA DOGAĐA

Svakodnevno mijenjanje donjeg veša jedno je od najvažnijih higijenskih pravila. Međutim, studije pokazuju da ne nose svi čiste gaćice svaki dan. Kako se ispostavilo, ova naizgled trivijalna stvar može dovesti do ozbiljnih posljedica.

Ljudi koji ne mijenjaju donji veš svaki dan kažu da se time štedi vrijeme i novac. Smanjuje se učestalost pranja odjeće. Međutim, ovi pozitivni efekti nisu ništa u usporedbi sa potencijalnim opasnostima ako ne promijenite donji veš.

“Prljav donji veš je plodno tlo za gljivice i bakterije. Također, gaćice su često zagađene fekalijama. Nos se navikava na miris vlastitog tijela, pa se miris ponekad ne osjeća”, objašnjava Shery A. Ross, ginekologinja iz Kalifornije.

U nekim situacijama preporučuje se mijenjanje donjeg veša više od jednom dnevno.

Drugi problem su akne. Nošenje donjeg veša zadržava znoj, prljavštinu i bakterije, ostavljajući ih blizu vaše kože. To može dovesti do neprijatnog mirisa ili začepljenja pora, što zauzvrat može dovesti do izbijanja bubuljica i akni.

Nošenje istog donjeg veša nekoliko dana također povećava rizik od iritacije genitalija i infekcije. Svakodnevno mijenjanje donjeg veša sprječava nakupljanje znoja, bakterija, prljavštine i ulja. Međutim, mogu postojati situacije u kojima bi mijenjanje donjeg veša trebalo biti češće. Preporučuje se u slučaju povećane fizičke aktivnosti. Temperatura je također važan faktor. Što je veća, više bismo trebali razmisliti o promjeni donjeg veša više od jednom dnevno.

Kvalitetno donje rublje smanjuje rizik od ozbiljnih infekcija.

Ponekad se možemo naći u situaciji da neko vrijeme ne možemo prati veš. Ako se to događa povremeno, ne bi trebalo biti previše štetno. Međutim, ako znamo da ćemo iz nekog razloga biti primorani nositi isto rublje mnogo dana zaredom, vrijedi se pobrinuti da bude dobre kvalitete, odnosno od pamuka ili drugih prirodnih tkanina. Plastično donje rublje, nošeno još nekoliko dana, pravi je raj za patogene bakterije.

Izvor: najzena.rs