6 iznenađujućih znakova trudnoće za koje vjerojatno niste imali pojma

Iako se trudnoća često doživljava kao predivno iskustvo, često donosi i niz neobičnih i neugodnih simptoma. Što je zanimljivo, neki od ovih simptoma mogu se pojaviti vrlo rano, čak i prije nego što test na trudnoću pokaže pozitivan rezultat. Evo nekoliko čudnih trudničkih znakova koje ćete zasigurno brzo zaboraviti nakon što postanete roditelj.

1. Plava WC školjka

Ako primijetite plave mrlje na unutarnjoj strani WC školjke, mogli biste pomisliti da je to posljedica traperica koje ostavljaju trag svoje boje na vašoj koži. Međutim, ovaj fenomen može biti tajanstveni znak trudnoće. Premda ne postoji znanstveno objašnjenje, mnoge buduće majke su izvijestile o promjenama boje svoje WC školjke. Jedno od mogućih objašnjenja leži u antibakterijskom premazu na unutarnjoj strani WC daske koji reagira s trudničkim hormonima. Također, prenatalni vitamini mogu izazvati hormonalne promjene koje utječu na boju WC daske.

Unsplash

2. Okus metala

Trudnice često imaju neobične želje za hranom, ali ako osjetite metalni okus u ustima, postoji znanstveno objašnjenje. Hormoni trudnoće mijenjaju vaše tijelo na različite načine, a povećane razine estrogena i progesterona mogu uzrokovati metalni okus u ustima. Srećom, ovom neobičnom simptomu možete doskočiti jednostavno žvakanjem žvakaćih guma ili konzumacijom slanih grickalica.

Unsplash

3. Natečene desni

Ako primijetite da su vaše desni osjetljivije nego obično, velike su šanse da ste trudni. Trudnoća utječe na cirkulaciju krvi u tijelu, što može uzrokovati oticanje i krvarenje desni. Redovito korištenje zubnog konca i četkice za zube s mekim vlaknima može ublažiti ove simptome.

Unsplash

4. Žgaravica

Osjećaj peckanja u sredini prsa obično se povezuje s prejedanjem začinjenom hranom, ali može biti i rani znak trudnoće. Zapravo, probavni problemi su česti tijekom trudnoće jer rastući fetus vrši pritisak na želudac. Da biste ublažili ovaj neugodan osjećaj, preporučuje se smanjenje unosa kofeina i češće jedenje manjih obroka umjesto tri veća obroka.

Unsplash

5. Osjećaj nadutosti

Nadutost može biti jedan od najranijih znakova trudnoće. Tijekom trudnoće, razina progesterona raste, što može uzrokovati osjećaj nadutosti čak i u ranim fazama. Progesteron usporava probavu kako bi fetus apsorbirao što više hranjivih tvari iz hrane, ali to također može uzrokovati osjećaj nadutosti.

Pixabay

6. Vrtoglavica

Vrtoglavica koju možda osjećate kad ustanete iz kreveta može biti jedan od prvih znakova trudnoće. Povećana cirkulacija krvi može utjecati na vaš krvni tlak, izazivajući osjećaj vrtoglavice.

Koji od ovih neobičnih simptoma trudnoće vas najviše iznenađuje? Jeste li iskusili neki od njih?